IMG_2645.JPG
0C-Chalmers-GhostTracery.JPG
IMG_2643.JPG

Concrete Tracery

Michael Davidson & Jon Gray

This installation, like the other cast pieces, seeks to augment the rich layer of artefacts created by fixtures and fittings throughout the Closes, opportunistically hanging itself from a redundant sign bracket. It is a response to what feels a little like the ‘elephant in the close’ - the rather brutal edifice of Jurys Inn, originally built as an office block in the mid 60s. The building imposes itself on Chalmers Close and from the point of view of architectural style and mass, it is at odds with the typical perception of the character and scale of the Closes.


The work seeks to isolate the components of the precast concrete facade and in doing so cast this often derided architectural style in a different light. In isolation there is a delicacy and intricacy almost suggestive of something ecclesiastical perhaps evoking an image of a tracery or transept screen.


The piece hopes to explore ideas of repetition and scale in architecture; and to shine a light on the intriguing emotive and cultural response to architectural style.